Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2013
Η ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου τις απόψεις και προτάσεις της για τις θεσμικές εξελίξεις στον κλάδο της αιολικής ενέργειας και την κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα. Η Ένωση παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι το φετινό έτος τείνει να είναι το χειρότερο για τα αιολικά μετά το 2004, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις έχουν σημειώσει επιβράδυνση.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε από την έναρξη του 2013μέχρι το τέλος Μαΐου ήταν 45,05 MW που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2012. «Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της τελευταίας διετίας», τονίζει η Ένωση.
Παράλληλα,αναφέρθηκε ότι τo σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά τα τέλη Μαΐου 2013βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία είναι 1793,4 MW.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η ΕΛΕΤΑΕΝ παρατήρησε ότι «απαιτείται η Πολιτεία να μην υπονομεύσει τις προσπάθεια αυτό του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΕΤΑΕΝ ζήτησε να μην προωθηθούν οι διατάξεις για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης της αιολικής ενέργειας που είχαν παρουσιαστεί από το ΥΠΕΚΑ πριν από 1,5 μήνα.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά συγκεκριμένα:
· να μην προωθηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η τιμή πώλησης θα προσδιορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης ούτε η πρόταση που περιορίζει τον χρόνο ισχύος της. Ένα τέτοιο σύστημα καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση των επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας που εισάγει και δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρώπης εκτός από την Βουλγαρία,
· να μην καταργηθεί η ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής. Κάτι τέτοιο θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα επηρεάζοντας τις εν λειτουργία επενδύσεις. Επιπλέον, η πρόταση αυτή αγνοεί το γεγονός ότι οι αιολικές επενδύσεις έχουν σημαντικά κόστη κατά τη λειτουργία (περιλαμβανομένου φυσικά του κόστους δανείων και κεφαλαίου) που εξαρτώνται από τον πληθωρισμό,
· να παραμείνει αρμοδιότητα της Βουλής ο καθορισμός της τιμής όπως ισχύει από το 1994. Μεταφορά της αρμοδιότητας στον Υπουργό θα μειώσει το επίπεδο επενδυτικής ασφάλειας σε μια εποχή που η αξιοπιστία της χώρας στο πεδίο αυτό έχει καταρρακωθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου