Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2013

 

 
Με αλματώδεις ρυθμούς θα αυξάνεται το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού με το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο προειδοποιεί ο ΛΑΓΗΕ, με άμεσο κίνδυνο να μην μπορούν να στηριχθούν οι ΑΠΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λειτουργού της αγοράς στο Μηνιαίο Δελτίο που δημοσιοποιεί, από τα 313 εκατ. ευρώ που είναι το έλλειμμα του Λογαριασμού τον Ιανουάριο προβλέπεται να αυξηθεί στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 και να εκτιναχθεί στο 1,320 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα για την απόσβεση του. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν πολλοίς στη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύεται η μερική «ίαση» της μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.
Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι στα τέλη του 2013 η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών (συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στις στέγες) θα φθάσει στα 2580 MW, από 1720 MW στις 15 Φεβρουαρίου, με τα αιολικά στα 1576 MW από 1466 MW. Αντίστοιχα, στα τέλη του 2014 η ισχύς θα είναι συνολικά για τα φωτοβολταϊκά 2825 MW και για τα αιολικά 1800 MW. Η μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών φαίνεται ότι θα σημειωθεί φέτος, προφανώς, γιατί γίνεται αγώνας δρόμου για την ηλέκτριση επενδύσεων, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι μεγάλες ταρίφες που «κλειδώθηκαν».
Το 2013, πάντα με τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, η πληρωμή των ΑΠΕ από τον Ειδικό Λογαριασμό θα απαιτήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ και των φωτοβολταικών στις στέγες 309 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται με βάση τις προβλέψεις για τις εξέλιξη της εγκαταστημένης ισχύος, το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, την εισροή της έκτακτης εισφοράς μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 και μέση τιμή για το ΕΤΜΕΑΡ 9,32 ευρώ/MWh.
Το 2014, με τα ίδια δεδομένα, θα απαιτηθούν 1,780 δισ. ευρώ για την πληρωμή των ΑΠΕ και 353 εκατ. ευρώ για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Ο ΛΑΓΗΕ αποφεύγει να προσδιορίσει τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την απόσβεση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ως τα τέλη του 2014, αλλά όταν μιλά για το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο αναφέρεται στην ανάγκη επόμενων
αναπροσαρμογών του ΕΤΜΕΑΡ (η τελευταία έγινε φέτος τον Ιανουάριο), ενώ φαίνεται να διεκδικεί μεγαλύτερα κονδύλια από την εισφορά για την ΕΡΤ, καθώς και την αύξηση της έκτακτης εισφοράς. Επί της ουσίας, δηλαδή, προκύπτει ότι η διείσδυση των ΑΠΕ σημαίνει νομοτελειακά μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταναλωτών, χωρίς να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, η δυνατότητα να επωφελούνται από αυτήν, με τη διακύμανση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου