Παρασκευή, Μαρτίου 01, 2013

 

 
Η υπόθεση της υπογραφής της σύμβαση για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τα σενάρια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μονάδας έχει κατακυρωθεί,ωστόσο η υπογραφή της σύμβασης, που είχε προγραμματισθεί για τις αρχές Μαρτίου,αναβλήθηκε ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση με αφορμή δημοσιεύματα.

Τόσο η ΓΕΝΟΠ, όσο και το τοπικό σωματείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα «Σπάρτακος»τάσσονται υπέρ της κατασκευής της μονάδας.

Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το μοντέλο που θα προκριθεί, δηλαδή η πώληση επιμέρους μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή η διάθεση πακέτου μετοχών 17 % σε στρατηγικό επενδυτή.

Πληροφορίες από συνδικαλιστικούς κύκλους ανέφεραν ότι προκρίνεται το σενάριο της πώλησης μονάδων, με υποψήφιες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Αμύνταιου 1 και2, τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και τα υδροηλεκτρικά Θησαυρού και Πλατανόβρυσης. Ο λόγος για τον οποίο φέρεται να προκρίνεται αυτή η λύση, χωρίς να υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις, είναι ότι συνδυάζει την αποκρατικοποίηση με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΓΕΝΟΠ είναι αντίθετη και στις δύο εναλλακτικές και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη επικαλούμενη την εμπλοκή του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, το γεγονός, δηλαδή, ότι η περιουσία του φορέα είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ακόμη στη σημερινή συνάντηση αντίθετοι με το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού και κάλεσαν το Δημόσιο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς την επιχείρηση, ύψους - όπως υποστηρίζουν -160 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου