Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013

 

«Για εμάς μετράνε μόνο τα χρήματα» δηλώνει ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ενώ τονίζει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις. Όπως υπογραμμίζει, «όποιος προσφέρει τα περισσότερα, εκείνος λαμβάνει και την ανάθεση», ενώ απορρίπτει το χαρακτηρισμό «ξεπούλημα» για τις αποκρατικοποιήσεις.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Αθανασόπουλος σημειώνει ότι, ως το τέλος του έτους,στόχος είναι να εισπραχθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις 2,6 δισ. ευρώ και εξηγεί ότι «ως το Πάσχα, θέλουμε να ολοκληρώσουμε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ, του παρόχου φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, έξι ακινήτων κρατικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό και ενός ακινήτου στη Ρόδο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις απώλειες από την πώληση περιουσίας «με την πλάτη στον τοίχο», ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει: «Αυτό ισχύει. Δεν πρέπει κανείς να πουλά με την πλάτη στον τοίχο- εκτός κι αν χρειάζεται τα χρήματα» και επισημαίνει ότι «το κράτος προσκαλεί επενδυτές, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Κάνει, ακόμη, λόγο για «ατυχία» που η Ελλάδα πρέπει να πωλήσει κρατική περιουσία τώρα, ενώ θα ήταν καλύτερα αν το είχε κάνει τη δεκαετία του '90, για να τονίσει:«Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι σήμερα δεν θα πρέπει να κάνει κανείς αυτό που έπρεπε να είχε κάνει σε καλύτερους καιρούς. Σήμερα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε επενδύσεις και να προσελκύσουμε ξένο κεφάλαιο».

Σε ό,τι αφορά πάντως την άποψη των πολιτών για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ.Αθανασόπουλος υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δεν είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά παραδέχεται ότι «έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα, το οποίο πρέπει να τις υλοποιήσει» και τονίζει ότι πρέπει να γίνουν όσα είναι δυνατά, προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ερωτώμενος εάν, στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, η αποκρατικοποίηση σημαίνει και κατώτερη ποιότητα νερού, ο Τάκης Αθανασόπουλος απαντά ότι «στόχος είναι να φθάνει το νερό στους καταναλωτές, στη σωστή ποιότητα και στη σωστή τιμή» και διευκρινίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο εκτελεστικό όργανο, ενώ η απόφαση σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να ιδιωτικοποιηθεί περιουσία του Δημοσίου λαμβάνεται από τη Βουλή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου