Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013
 
Καλά κρατεί το κραχ στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια προβληματίζοντας το ΥΠΕΚΑ αφενός γιατί δύσκολα θα πετύχει το στόχο για συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ φέτος από την πώληση δικαιωμάτων εφόσον οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν, αφετέρου γιατί θα χρειασθεί ενδεχομένως να υπολογίσει ξανά τον β’ γύρο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Το σενάριο πάνω στο οποίο προέκυψε ο α’ γύρος των φετινών αυξήσεων υπολογίστηκε με τιμή άνθρακα στα 7 ευρώ / τόνος, ωστόσο εδώ και δύο μήνες οι τιμές παλεύουν στα επίπεδα των 4- 4,5 ευρώ, ενώ ειδικά τις τελευταίες ημέρες κινούνται στα 4,13 ευρώ/ τόνος (Τρίτη 26 Φεβρουαρίου) από τα χαμηλότερα όλων των εποχών.
Υπάρχει δηλαδή μια αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στο προυπολογισμένο και στο πραγματικό κόστος των ρύπων βάσει των οποίων προέκυψε η μεσοσταθμική αύξηση 8% του Ιανουαρίου, η οποία υπενθυμίζουμε ότι περιελάμβανε την επιβάρυνση του άνθρακα με εμπροσθοβαρή τρόπο. Δόθηκε δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κόστους των ρύπων από τον Ιανουάριο ώστε να είναι μικρότερη ή και μηδενική η σχετική επιβάρυνση στις επόμενες δόσεις. Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά, αφού ο υπολογισμός εκείνος για κόστος δικαιωμάτων 7 ευρώ/ τόνο, αποδεικνύεται λανθασμένος.
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Άγνωστο. Ένα ωστόσο είναι βέβαιο, πως η βιομηχανία, πιθανότατα και άλλοι καταναλωτές, θα πιέσουν ώστε οι επόμενες δύο δόσεις των αυξήσεων, τόσο αυτή του Μαΐου, όσο και εκείνη του Ιουλίου να είναι μικρότερες σωρευτικά του 8%-8,5% ή του 4%-4,5% έκαστη. Αν και τα ποσοστά αυτά δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα, εντούτοις ήταν σαφές από τους αρμόδιους παράγοντες ότι δεν απείχαν και πολύ από την πραγματικότητα, προκειμένου στο σύνολο του 2013 η σωρευτική αύξηση μεσοσταθμικά να ανέλθει σε 16%-16,5%.
Το μπρα ντε φερ πράσινων-βιομηχανίας, και η κατρακύλα του CO2
Τώρα ωστόσο το «κλειδί» των αυξήσεων, δηλαδή το κόστος των ρύπων, μειώνεται. Τροφοδοτούμενη από την αβεβαιότητα που προκαλεί η διαμάχη του πράσινου λόμπι με εκείνου της βιομηχανίας ως προς το αν θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές CO2 ή όχι, η τιμή των δικαιωμάτων κατρακυλάει συνεχώς. Τις τελευταίες ημέρες, από τις 19 Φεβρουαρίου οπότε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε με ισχνή πλειοψηφία (24 υπέρ έναντι 20 κατά) να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν για το backloading, δηλαδή την απόσυρση 955 εκατ. τόνων δικαιωμάτων με στόχο την τεχνητή άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο ρύπων, η τιμή του δικαιώματος έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Από τα 5,14 ευρώ/ τόνο στις 18/2/2013 (εν αναμονή της απόφασης), κατρακύλησε στα 4,31 ευρώ την επομένη 19/2/2013 όταν φάνηκε ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό, ενώ μια εβδομάδα μετά, στις 26/2/2013, έκλεισε στα 4,13 ευρώ. Έπεσε δηλαδή μέσα σε οκτώ ημέρες κατά 19,6%, ενώ από τις αρχές του χρόνου η πτώση φτάνει το 30%.
Και το που θα πάνε οι τιμές των δικαιωμάτων αποτελεί ένα όλο και πιο μεγάλο ερωτηματικό, μετά και την προ ημερών αναβολή της προγραμματισμένης για τις 26 Φεβρουαρίου ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία που είχε θεωρηθεί από πολλούς αναγκαία μετά και την οριακή απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος υπέρ της απόσυρσης των δικαιωμάτων CO2, αναβάλλεται για το Μάρτιο ή και για τον Απρίλιο, γεγονός που προξένησε νέα αβεβαιότητα στις αγορές.
Το προσχέδιο
Η ακύρωση της ψηφοφορίας φάνηκε να αιφνιδιάζει την Ιρλανδική Προεδρία. Ήδη είχε ετοιμαστεί ένα προσχέδιο της τροπολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα έθετε τις βάσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν για την απόσυρση των 955 εκατ. δικαιωμάτων.
Πίσω από τις καθυστερήσεις φαίνεται να είναι μεταξύ των άλλων η Γερμανία. Το Βερολίνο δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση επί του θέματος της αγοράς άνθρακα και το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Μέρκελ φαίνεται διχασμένο, με τον υπουργό περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάγιερ να το υποστηρίζει και τον υπουργό οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ να είναι αντίθετος.
Σε κάθε περίπτωση και για όσο θα διαρκεί αυτή ασάφεια, οι τιμές των δικαιωμάτων θα υποχωρούν, και θα ενισχύονται οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι το ΥΠΕΚΑ πρέπει να ξανακάνει τους «υπολογισμούς» για τις επικείμενες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου