Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2012

 

Η ενεργειακή αγορά καλείται να συν-αποφασίσει για την αναδιοργάνωση της. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτει, με τις χθεσινές τελικές προτάσεις που δημοσιοποίησε, το γενικό πλαίσιο για τις δημοπρασίες, αλλά τις οριστικές λεπτομέρειες, αυτές που θα καθορίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος,θα τις διαμορφώσουν τρεις ομάδες εργασίας, όπως προτείνει ο Ρυθμιστής.
Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ κρίνει ως αναγκαία τη συγκρότηση τριών ομάδων εργασίας, προκειμένου να συν-αποφασισθούν, α) οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς, β) οι δημοπρασίες λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών προθεσμιακών προϊόντων και γ) η εναρμόνιση με το target model.
Η ΡΑΕ προτείνει ένα σύστημα που κινείται μεταξύ του NOME και των VPP’s, για τη διάθεση προθεσμιακών προϊόντων, είτε μέσω πλειοδοτικών δημοπρασιών, είτε διαγωνισμών με ρυθμιζόμενο εύρος τιμών, που θα προέρχονται από ένα «καλάθι» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Προσδιορίζει την τελική ποσότητα (συνολική ισχύς 1600 MW), το μέγεθος του δημοπρατούμενου προϊόντος (10 έως 50 MW) και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα. Με άλλα λόγια, δίνει ένα road map, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε λεπτομέρειες εφαρμογής, καθώς δεν είναι δικό της έργο κάτι τέτοιο.
Από κει και πέρα, το ΥΠΕΚΑ έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει ποιοι θα συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας, εξέλιξη που έχει διπλή ανάγνωση.Πρώτον, γιατί θα καταδείξει ποιοι τελικά θα κληθούν να αναλάβουν το έργο αυτό και δεύτερον, γιατί το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να πιέσει για αποφάσεις ακόμη και προς την πλευρά όσων δεν επιθυμούν ενδεχομένως κάτι τέτοιο. Εάν στις ομάδες εργασίες κληθούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και του υπουργείου, οι οριστικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα είναι εκ των άνω και συνεπώς θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από όλους. Εάν όμως κληθούν να πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των παραγωγών, όπως η ΔΕΗ και ο ΕΣΑΗ, εκτιμάται ότι οι αποφάσεις θα είναι ευθύνη όλης της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η ΡΑΕ επέλεξε να καταστήσει συν-υπεύθυνη όλη την αγορά για ένα ζήτημα που την αφορά πρωτίστως και θα προσδιορίσει και τα περαιτέρω βήματα της. Εάν δεν καταστεί δυνατό να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο που θα γίνουν οι δημοπρασίες εκτιμάται ότι αυτό θα συνεπάγεται μια βροντώδη αποτυχία. Αυτήν την αποτυχία ή και την επιτυχία φαίνεται ότι δεν θέλει να την επωμισθεί η ΡΑΕ, αλλά επιδιώκει ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στην αγορά να κληθεί να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί.
Καθώς, λοιπόν, η τρόϊκα, από τη μία πλευρά, πιέζει για το άνοιγμα της αγοράς ακόμη και με πώληση μονάδων της ΔΕΗ και από την άλλη στενεύουν τα περιθώρια για τη μετάβαση στο target model, το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να αποφασίσει ποιοι θα στελεχώσουν τις τρεις ομάδες εργασίας, προκειμένου να διασφαλισθεί ένα modus operandi που θα καταλήξει σε τεχνοκρατικές και κοινά αποδεκτές προτάσεις για την αναδιοργάνωση της ενεργειακής αγοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου